Kvarcni staklarski pesak Jugo – Kaolina, posebno iz ogranka Belorečki Peščar spada u najkvalitetnije staklarske peskove u Evropi. Zahvaljujući svojim prirodnim karakteristikama (visok sadržaj SiO2 i nizak sadržaj Fe2O3 i ostalih štetnih primesa), kao i visokom tehnološkom nivou prerade, u ogranku Belorečki Peščar se proizvodi staklarski pesak koji je našao…

Kvarcni livački pesak Jugo – Kaolina, posebno iz ogranka Kopovi Ub je najkvalitetniji livački pesak zato što ima izuzetne prirodne karakteristike (zaobljeni oblik zrna i visok sadržaj SiO2) i kao takav je našao primenu u većini livnica ex – YU. Zahvaljujući visokom tehnološkom nivou prerade i višedecenijskom iskustvu u ovoj…

Kvarcni peskovi iz svih ogranaka Jugo – Kaolina se koriste u većini grana građevinske industrije. Sitniji kvarcni pesak je obavezan sastojak najkvalitetnijih keramičkih lepkova, hidroizolacija i fugo masa, dok se krupnozrni kvarcni pesak koristi za dobijanje pojedinih proizvoda betonske galanterije kao što su behaton ploče.

Gline iz ogranka Kopovi Ub imaju dugogodišnju primenu u mnogim granama keramičarske industrije. Gline D – 2 i PKG 2s se koriste u proizvodnji keramičkih pločica i sanitarne keramike, dok se tip PKG 2v koristi u proizvodnji vatrostalne keramike.

Krupnozrnim kvarcnim peskom iz pogona Jugo – Kaolina obnovljena su filterska postrojenja većine vodovoda kako u Srbiji, tako i u okruženju, a ti peskovi se koriste i za bunarske filterske ispune.

Kvarcni pesak Jugo – Kaolina je našao primenu i u izgradnji sportskih terena, gde se koristi za drenažne slojeve mnogih fudbalskih i golf terena, kao i za prekrivanje terena za fudbal i odbojku na pesku.